Θεραπείες ΝΥΧΙΩΝ

Ονυχοκρύπτωση – Είσφρηση Όνυχα

Η ονυχοκρύπτωση ή διαφορετικά λεγόμενη είσφρυση όνυχος (νυχιού), είναι μια επώδυνη κατάσταση στην οποία οδηγείται ο ασθενής όταν το ένα ή και τα δύο νύχια του ποδιού ή του χεριού μεγαλώνουν και εισφρύουν (καρφώνονται) μέσα στο δέρμα, είτε λόγω λανθασμένου κοψίματος είτε λόγω κατασκευής του νυχιού είτε ακόμα και λόγω στενών υποδημάτων. Σε περιπτώσεις έντονης ενόχλησης το ‘κάρφωμα’ αυτό συνοδεύεται από πρήξιμο δέρματος και αποβολή πυώδους έκκρισης. Η εμφάνιση φλεγμονής στο νύχι είναι συχνή, καθώς η θέση του στο χώρο συντελεί στον εύκολο τραυματισμό αυτού και της ονυχοφόρου φάλαγγας. Άλλες φορές το ίδιο το νύχι τραυματίζει το περιβάλλον δέρμα, αποτελώντας τη αιτία της φλεγμονής. Σε κάθε περίπτωση τα αποτελέσματα είναι τα ίδια και θα οδηγήσουν πιθανόν σε καταστροφή της υπονυχείου χώρας, και μόνιμη παραμόρφωση του νυχιού. Παράταση της φλεγμονής είναι δυνατόν να προκαλέσει επέκταση αυτής στους πλησίον ιστούς ακόμη και στο παρακείμενο οστό, διαταραχή της αιματώσεως της ονυχοφόρου φάλαγγας του δακτύλου, και η τελική έκβαση είναι πιθανόν να είναι μερική ή πλήρης νέκρωση αυτής.

Ονυχογρύπωση (Πάχυνση Ονύχων)

Όταν η ονυχαία πλάκα «παχύνει» τότε έχουμε υπερτροφία νυχιών η οποία χαρακτηρίζεται από πάχυνση των νυχιών, η οποία συχνά οφείλεται στην πάχυνση του σώματος όσο και της κοίτης των νυχιών και αυξάνεται από τη βάση προς το ελεύθερο άκρο.

Η υπερτροφία ανάλογα με το βαθμό της μπορεί να διακριθεί:

 • στην ονύχωση (απλή πάχυνση του νυχιού)
 • στην παχυονυχία (εντονότερη πάχυνση)
 • στην ονυχογρύπωση (νύχια σκληρά κυρτά προς τα πλάγια)

Ονυχομυκητίαση

Ο όρος “ονυχομυκητίαση” περιγράφει την προσβολή των νυχιών από κάθε είδους μύκητα, συμπεριλαμβανομένων των δερματοφύτων, των ζυμομυκήτων και άλλων νηματοειδών μυκήτων. Όλα τα νύχια, χεριών και ποδιών, μπορούν να προσβληθούν. Τα δερματόφυτα προσβάλλουν συχνότερα τα νύχια των ποδιών, ενώ οι ζυμομύκητες του γένους candida τα νύχια των χεριών, κυρίως στις γυναίκες. Τα νύχια των ποδιών είναι πιο σύνηθες να προσβληθούν από μύκητες από ότι των χεριών. Και αυτό λόγω συνθηκών περιβάλλοντος χώρου (εφίδρωσης, συνθετικές κάλτσες, υλικό κατασκευής υποδημάτων κτλ)

Η ονυχομυκητίαση δεν είναι ένα απλό αισθητικό πρόβλημα. Μπορεί να προσβληθεί ένα ή περισσότερα από τα νύχια των χεριών ή των ποδιών και πιο συχνά αυτό συμβαίνει στα πόδια. Αν και η νόσος δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, ωστόσο το προσβεβλημένο από μύκητες νύχι, μπορεί να αποτελέσει σημείο εισόδου μικροβίων και πιθανής εμφάνισης ερυσιπέλατος σε δεύτερο χρόνο.

Η μυκητίαση, δημιουργεί πάχυνση των νυχιών (λόγω συσσώρρευσης σαθρού υλικού κάτω απ τα νύχια), δυσχρωμία (το νύχι αλλάζει χρώμα, γίνεται κίτρινο, καφέ, μαύρο), και ονυχόλυση (αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα).

Αίτια:

 • υγρό και ζεστό περιβάλλον
 • ηλικία (κυρίως σε μεγάλες)
 • κληρονομική προδιάθεση
 • εφίδρωση
 • σαν επιπλοκή σε χαμηλή άμυνα του οργανισμού
 • αρτηριακές φλεβικές διαταραχές
 • συχνοί τραυματισμοί
 • ζαχαρώδης διαβήτης
 • ανοσολογικές διαταραχές
 • ψωρίαση
 • μεγάλο μήκος νυχιών (ευνοεί τον εποικισμό μυκήτων και βακτηρίων στο χώρο κάτω από το νύχι)
 • υπερβολική εφίδρωση
 • μυκητιάσεις δέρματος
 • δυσμορφία ποδιών και δακτύλων
 • έλλειψη βιταμίνης Α Β1 Β2
 • επαφή σε κοινόχρηστους χώρους κολυμβητήριο γυμναστηρίου παραλία με αυξημένη υγρασία

Οστρακοειδής Όνυχας

Αφορά συνήθως τα νύχια των μεγάλων δακτύλων των ποδιών. Αρχικά τα νύχια είναι υπερτροφικά, κυρτά, κυματοειδή, σκληρά, φαιοκίτρινα ή γκρίζα. Οφείλεται σε χρόνιους μικροτραυματισμούς, σε τροφικές διαταραχές, σε σαπροφυτικούς μύκητες, στο κακό κόψιμο των νυχιών και τα ακατάλληλα παπούτσια. Θεραπευτικά συνίσταται η αφαίρεση της ονυχαίας πλάκας με καταστροφή της μήτρας.

Ονυχοπλαστική (Προσθετική Νυχιών)

Η ονυχοπλαστική ή προσθετική νυχιών, είναι μία μέθοδος αποκατάστασης των νυχιών. Πραγματοποιείται με αντιμυκητιακά προϊόντα και συνιστάται σε οποιοδήποτε πρόβλημα δυσμορφίας νυχιών με θαυμάσιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ορθονυχία

Η ορθονυχία είναι η μέθοδος θεραπείας της ονυχοκρύπτωσης με ελάσματα όπως VHO-OSTHOLD, 3ΤΟ, BS, Onyfix κ.α.

Η ονυχοκρύπτωση (νύχια που εισχωρούν μέσα στο δέρμα) είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Πρέπει πάντα να κουράρετε διότι διαφορετικά οδηγεί σε φλεγμονές και στην πιθανή αποκόλληση του νυχιού.

Τα διορθωτικά ελάσματα ορθονυχίας αποτελούν την πλέον αναίμακτη και ανώδυνη λύση στο πρόβλημα της είσφρυσης. Εφαρμόζονται με εκπληκτικά αποτελέσματα, χωρίς να απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Με την εφαρμογή των ελασμάτων, προκαλείται άμεση απαλλαγή της ονυχαίας αύλακας από το νύχι και συνεπώς προκύπτει μία γρήγορη απελευθέρωση από τον πόνο. Ανάλογα με το σχήμα και την ποιότητα του νυχιού, χρησιμοποιούμε διαφορετικά, διορθωτικά ελάσματα ορθονυχίας.

Τα ελάσματα ορθονυχίας δεν εμποδίζουν καθόλου και δεν προκαλούν πόνο ακόμη και εάν κάποιος ασχολείται με σπορ όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ και γενικά αθλητισμό.

Υπονύχιος Κάλος

Συχνά αναπτύσσονται πολυάριθμοι τύλοι, που οδηγούν σε φλεγμονή στα μαλακά μόρια. Η όλη κατάσταση συνοδεύεται από υπερτροφία του όνυχος. Ο συνεχής πόνος αλλάζει τον τρόπο βάδισης και δημιουργεί προβλήματα στο μυοσκελετικό.

Τραυματισμοί Νυχιών – Υπονύχιο Αιμάτωμα

Ένα βίαιο χτύπημα στο νύχι του χεριού ή του ποδιού μπορεί να προκαλέσει συλλογή αίματος μεταξύ του κεράτινου δίσκου του νυχιού και της μήτρας του. Το αιμάτωμα αυτό δημιουργείται από αιμορραγία που την προκαλεί η θραύση τριχοειδούς αγγείου της μήτρας του νυχιού το οποίο μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, καθώς δεν υπάρχει χώρος για να εκτονωθεί το συσσωρευμένο αίμα και πιέζει την μήτρα του νυχιού. Το Υπονύχιο αιμάτωμα πρέπει να παροχετεύεται αμέσως την πρώτη έως δεύτερη μέρα, μια ανώδυνη διαδικασία που θα επιφέρει εκτόνωση της πίεσης και άμεση ανακούφιση. Επειδή το υπονύχιο αιμάτωμα εκτός από επώδυνο, μπορεί να δημιουργήσει και πιθανές επιπλοκές, όπου σε κάποιες σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί αντιβίωση, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης και τις οδηγίες του γιατρού. Άλλη μια ομάδα που βιώνει ένα τέτοιο τραυματισμό είναι οι δρομείς. Αυτό προκαλείται από το επαναλαμβανόμενο χτύπημα του δάχτυλου του ποδιού προς τα εμπρός ενώ τρέχει.

Θεραπεία για Εύθραυστα Νύχια

Για εύθραυστα νύχια που έχουν ταλαιπωρηθεί από χημικά , ημιμόνιμο, τζελ ή ακρυλικό.