Τι να προσέχεις όταν επιλέγεις παπούτσια για το παιδί

  • Υγεία στα άκρα   •   Ιούνιος 10, 2024

podologos
podologos paidia

Η ποδολόγος Ελένη Παπαδοπούλου λέει στο OW πως η επιλογή του σωστού παπουτσιού για το παιδί εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ηλικία του.

Από 9 μηνών  έως 6 χρονών μηνών: Στήριξη στα πρώτα βήματα

Μόλις ένα μωρό σταθεί για πρώτη φορά στα ποδαράκια του και μέχρι τα 7 του χρόνια, πρέπει να φορά υποστηρικτικά παπούτσια. Πρόκειται για παπούτσια που στηρίζουν την καμάρα του πέλματος έχοντας μια υπερύψωση στο τόξο και που είναι ψηλά μέχρι τον αστράγαλο. Αυτά τα παπούτσια θα πρέπει να είναι δερμάτινα, για να «αναπνέει» καλά το δέρμα, να αγκαλιάζουν καλά το πόδι, ενώ μπορεί να είναι λίγο ανοιχτά μπροστά στα δάχτυλα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα μωρά θα πρέπει να φορούν υποστηρικτικά παπούτσια τόσο έξω όσο και μέσα στο σπίτι (χρειάζονται, λοιπόν, ιδανικά δύο ζευγάρια). Οι παντόφλες σε οποιαδήποτε μορφή είναι απαγορευτικές γι’ αυτές τις ηλικίες γιατί δεν μπορούν να αντικαταστήσουν στην στήριξη του ποδιού. Ενώ το αθλητικό παπούτσι συνιστάται μόνο για την ώρα της άθλησης.

«Δυστυχώς βλέπω οι γονείς να δείχνουν μεγάλη προτίμηση στα αθλητικά παπούτσια, τα οποία είναι εντελώς ίσια στο πέλμα και δεν στηρίζουν καθόλου τον αστράγαλο. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να στηρίξουμε την ανάπτυξη του πέλματος τα πρώτα χρόνια, ώστε να μην έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στο μέλλον», λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα ποδαράκια του παιδιού μας, ο πρώτος που θα το παρατηρήσει και θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες είναι ο παιδίατρος, ο όποιος ελέγχει τακτικά την ανάπτυξη του παιδιού. «Αλλά και εμείς, ως γονείς, αν παρατηρήσουμε κάτι που διαφοροποιείται από τη φυσιολογική βάδιση μπορούμε να επισκεφτούμε έναν ορθοπεδικό εξειδικευμένο στα παιδιά», συμπληρώνει η ίδια.

Από 7 έως 13 ετών: Τι αλλάζει στην ανάπτυξη του πέλματος

Στην ηλικία αυτή η ανάπτυξη αρχίζει κάπως να επιβραδύνεται, συγκριτικά με τα πρώτα χρόνια. Το νούμερο στο παπούτσι αλλάζει σε περισσότερους μήνες, μία ή δύο φορές το χρόνο. Τα αθλήματα έχουν κυρίαρχο ρόλο στις ζωές των παιδιών. Το αθλητικό παπούτσι έχει πάρει πλέον τη θέση του καθημερινού υποδήματος.

«Από τα 10 έως τα 12 θα συμβούλευα να κάνετε μία προληπτική επίσκεψη στον ποδολόγο για ένα πελματογράφημα. Αν το παιδί παραπονιέται ότι κατά την άθληση κουράζεται γρήγορα ή έχει πτώσεις χωρίς να υπάρχουν εμπόδια, τότε σίγουρα αυτό πρέπει να σας υποψιάσει και να το συζητήσετε μαζί του», λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Πώς επιλέγουμε αθλητικό παπούτσι για το παιδί

Η επιλογή στα αθλητικά παπούτσια πρέπει να έχει δύο κυρίαρχα ζητούμενα:

Να είναι μεγαλύτερο σε νούμερο, δηλαδή να έχει κενό μπροστά ώστε να μη χτυπάει τα δάχτυλα την ώρα που το παιδί περπατάει.

Να έχει μία μικρή ανύψωση πίσω.

«Πρέπει να συμβουλέψετε το παιδί, όταν νιώσει ότι το κενό στα δάχτυλα έχει μειωθεί, να σας ενημερώσει ώστε να αντικαταστήσετε τα παπούτσια. Οι πιο πολλές ονυχοκρυπτώσεις σε αυτές τις ηλικίες οφείλονται στα μικρά παπούτσια. Πρέπει να δώσετε στα παιδιά να καταλάβουν ότι έχουν την ευθύνη, ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στα νύχια τους», συμβουλεύει η ποδολόγος.

Και συμπληρώνει: «Το να είναι μεγαλύτερο το αθλητικό παπούτσι, μισό ή ένα νούμερο, θα πρέπει να αποτελεί κανόνα για όποιον φορά αθλητικά παπούτσια, ανεξαρτήτως ηλικίας».

Εφηβεία και παπούτσια «της μόδας»

Η εφηβεία, όσο διαφορετικά κι αν βιώνεται από τα κορίτσια και τα αγόρια, έχει ένα κοινό σημείο αναφοράς: τη μόδα. «Η μόδα για τα παπούτσια είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι στα ρούχα. Τα παπούτσια μόδας συνήθως δεν πληρούν καμία προϋπόθεση για σωστή βάδιση, ενώ μπορεί να δημιουργούν προβλήματα στα πόδια των παιδιών. Αν το παιδί επιμένει να φορά παπούτσια που δεν δείχνουν ιδιαίτερα αναπαυτικά, υπάρχουν εξειδικευμένα πέλματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε, αρκετά λεπτά ώστε να εφαρμόζουν σε τέτοια παπούτσια και να προσφέρουν την απαραίτητη στήριξη στο τόξο –την καμάρα– του ποδιού», λέει η κ. Παπαδοπούλου.

Ο ρόλος της κληρονομικότητας

Διανύουμε μια εποχή τεχνολογικά προηγμένη που μπορεί να μας προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής μέσω της πρόληψης. Η ποδολόγος συμβουλεύει, λοιπόν, να μην παραβλέψουμε τον παράγοντα της κληρονομικότητας στην ανατομία του πέλματος του παιδιού και να το προφυλάξουμε ανάλογα. Για παράδειγμα, «αν ένας από τους δυο γονείς έχει πλατυποδία το πιο πιθανό είναι να την κληρονομήσει και το παιδί. Να παρατηρείτε λοιπόν από νωρίς τα σημάδια, ώστε να τα αντιμετωπίζετε εγκαίρως πριν αποτελέσουν πρόβλημα».