Σε πονάνε συχνά τα πέλματά σου; Υπάρχει εξήγηση και λύση
Είτε επειδή περπατάς ή τρέχεις πολύ (και ίσως με λάθος αθλητικά), είτε επειδή φοράς συχνά τακούνια, ακόμα και λόγω κάποια ανατομικής ανωμαλίας, ο πόνος στο πέλμα μπορεί να είναι ανυπόφορος.
Ο πόνος στο πέλμα είναι από τους πιο αλλόκοτους που μπορεί να αισθανθεί κανείς, ειδικά αν μακραίνει σε διάρκεια ή επιδεινώνεται. Μπορεί να ξεκινάει από το πρωί, μόλις οι φτέρνες ακουμπούν στο πάτωμα από το κρεβάτι, να σε ενοχλεί περισσότερο κατά τη διάρκεια της μέρας ή να εκδηλώνεται μετά από κάποια δραστηριότητα. Όπως και να ’χει, τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν τρομερά ενοχλητικά, δυσκολεύοντας ακόμα και την καθημερινότητά σου.
Τα καλά νέα είναι ότι η πλειοψηφία των καταστάσεων που προκαλούν πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συντηρητικές μεθόδους. Το κλειδί είναι να προσδιορίσεις τι ακριβώς προκαλεί το πρόβλημα.
Εξάλλου, οποιοσδήποτε επίμονος πόνος στο πόδι που δεν υποχωρεί έπειτα από μια ή δύο μέρες, χρειάζεται θεραπεία. Γιατί αν τον αγνοήσεις, το πρόβλημα μπορεί σταδιακά να γίνει πιο σοβαρό και χρόνιο.
Σε ποιο σημείο του πέλματος νιώθεις πόνο;
Το κάτω μέρος του ποδιού είναι μια σχετικά μεγάλη επιφάνεια, ανατομικά μιλώντας, και το σημείο του πόνου έχει σημασία για να μπορέσει ο ποδολόγος να προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία.
Ο πόνος στο κάτω μέρος του ποδιού μπορεί να χωριστεί σε τρεις περιοχές:
- Πόνος στην περιοχή της φτέρνας
Ο πόνος στη φτέρνα είναι από τα πιο κοινά συμπτώματα που βλέπουν οι ποδολόγοι. Εάν οι φτέρνες σου υποφέρουν, οι αιτίες συνήθως είναι:
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Αναμφισβήτητα είναι η πιο συχνή αιτία του πόνου στη φτέρνα. Αυτή η πάθηση επικεντρώνεται σε μια παχιά ζώνη ιστού που εκτείνεται από το οστό της φτέρνας έως τη βάση των δακτύλων. Τα συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας εμφανίζονται στο πρώτο πάτημα μετά τον βραδινό ύπνο ή στη μετακίνηση έπειτα από μακρά περίοδο αδράνειας. Όταν αποφεύγεις να κινηθείς για μερικά λεπτά, ο πόνος τείνει να υποχωρεί.
Αχίλλειος τενοντίτιδα: Ο Αχίλλειος τένοντας συνδέει το πίσω μέρος του οστού της φτέρνας με τους μυς της γάμπας. Όταν καταπονείται υπερβολικά, ο τένοντας μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή, προκαλώντας πόνο. Ο πόνος της τενοντίτιδας αυτής είναι συνήθως αισθητός περισσότερο στο πίσω μέρος της φτέρνας και μερικές φορές μπορεί να γίνει αισθητός ακριβώς πάνω από αυτήν. Ενώ αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία το πρωί, τείνει επίσης να επιδεινώνεται μετά τη δραστηριότητα και να χειροτερεύει μέσα στη μέρα.
- Πόνος στην περιοχή του τόξου
Πελματιαία απονευρωσίτιδα: Η αιτία του πόνου στη φτέρνα, που αναφέρθηκε παραπάνω, μπορεί να πάρει τέτοια έκταση ώστε να προκαλέσει πόνο και στην περιοχή της καμάρας.
Ανωμαλίες στη δομή του τόξου: Καταστάσεις, όπως η πλατυποδία και οι υψηλές καμάρες, δεν χρειάζεται απαραίτητα να προκαλούνται από δυσλειτουργία των τενόντων. Μπορεί απλώς να είναι ένας κληρονομικός τρόπος που αναπτύσσονται τα πόδια με την πάροδο του χρόνου. Δυστυχώς, τέτοιες δομικές ανωμαλίες μπορούν να προκαλέσουν ανομοιόμορφη κατανομή βάρους και δυνάμεων στα πόδια, οδηγώντας σε πόνο στις καμάρες ή σε άλλες περιοχές. Οι διατάσεις και τα προσαρμοσμένα ορθωτικά (ένθετα παπουτσιών που προσφέρουν υποστήριξη στα προβληματικά σημεία στα πόδια μας) μπορούν συχνά να βοηθήσουν στην παροχή μαλακτικής και διορθωτικής υποστήριξης για ανακούφιση.
Τενοντίτιδα οπίσθιας κνήμης: Ο οπίσθιος κνημιαίος τένοντας συνδέει το οστό στην εσωτερική πλευρά του ποδιού με τους μυς της γάμπας. Όταν σε αυτόν τον τένοντα δημιουργηθεί φλεγμονή, μπορεί να προκληθεί πόνος στο εσωτερικό του ποδιού.
- Πόνος στη μπάλα του ποδιού ή στα μετατάρσια
Μεταταρσαλγία: Ο γενικός όρος για τον πόνο στα μετατάρσια του ποδιού (περιοχή κάτω από τα δάχτυλα) είναι «μεταταρσαλγία». Τα μετατάρσια είναι τα μακρύτερα οστά που αποτελούν το μπροστινό μέρος του ποδιού. Οι τραυματισμοί από υπερβολική χρήση, οι δομικές ανωμαλίες, το υπερβολικό βάρος και άλλοι παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στον συγκεκριμένο πόνο.
Νεύρωμα του Morton: Ο πόνος μπορεί να οφείλεται και στο λεγόμενο νεύρωμα του Morton. Αυτή είναι μια μη καρκινική ανάπτυξη ιστού γύρω από ένα νεύρο, συχνά ως απάντηση σε ερεθισμό. Ο πόνος από ένα νεύρωμα μπορεί συχνά να θυμίζει «κάψιμο» ή «μυρμήγκιασμα» ή σα να έχεις ένα πετραδάκι στο παπούτσι καθώς περπατάς. Συνήθως βρίσκεται κοντά στη βάση των δακτύλων μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου ή μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου.
Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος στο πέλμα
Ευτυχώς, οι περισσότερες μορφές πόνου στο κάτω μέρος του ποδιού μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με συντηρητικές μεθόδους. Το πελματογράφημα είναι μια εξέταση που θα δείξει ακριβώς τι χρειάζεται για να αποφορτιστεί και να στηριχτεί η περιοχή του πέλματος που έχει ανάγκη.
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
Απλή ανάπαυση: Ας δοκιμάσουμε για μερικές ημέρες να ξεκουράσουμε τα πέλματά μας, να μην περπατάμε για ώρες για να δούμε αν θα υπάρξει βελτίωση.
Αλλαγές στα υποδήματα και στα επίπεδα δραστηριότητας: Μήπως φταίει κάποιο συγκεκριμένο παπούτσι για τον πόνο που νιώθουμε; Ας δοκιμάσουμε να μην το φορέσουμε για μερικές ημέρες, μειώνοντας ταυτόχρονα και τον χρόνο που περνάμε όρθιοι ή περπατώντας.
Προσαρμοσμένα ορθωτικά πέλματα για ανακατανομή της υπερβολικής πίεσης στα σημεία που εστιάζεται το πρόβλημα: Τα συστήνει ο ποδολόγος, εφαρμόζονται εσωτερικά των υποδημάτων για θεραπευτικούς σκοπούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δυστυχώς, πλέον κανένα ταμείο δεν καλύπτει το κόστος τους, το οποίο εφόσον το πέλμα κατασκευαστεί στα ακριβή μέτρα του ασθενούς, μπορεί να είναι και υψηλό.
Φυσικοθεραπεία για την ανακούφιση του πόνου και την επιτάχυνση της φυσικής αποκατάστασης των τραυματισμών των μαλακών ιστών: Ο ποδολόγος θα προτείνει στον ασθενή να επισκεφθεί τον φυσικοθεραπευτή που θα αναλάβει τη θεραπεία.
Φάρμακα για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής: Ένα απλό παυσίπονο θα το συστήσει ο ποδολόγος, όμως τα αντιφλεγμονώδη πρέπει να συνταγογραφηθούν από ορθοπεδικό.
Πέλματα ειδικής κατασκευής ανάλογα με την αιτιολογία του πόνου: Θα τα συστήσει και θα τα παραγγείλει για τον ασθενή ο ποδολόγος, αφού πάρει τα ακριβή μέτρα του ασθενούς. Ούτε αυτά καλύπτονται κρατικά.
Για να καθοριστεί το πιο αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί η πηγή του προβλήματος. Αυτό απαιτεί ενδελεχή εξέταση από τον ποδολόγο, αλλά και κατανόηση από την πλευρά του ασθενούς για το πώς τα συμπτώματα επηρεάζουν τη ζωή του. Εξάλλου, καθώς ο πόνος στον κάθε άνθρωπο διαφέρει, η ίδια θεραπεία δεν θα είναι εξίσου αποτελεσματική για όλους. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να βελτιωθεί η ποιότητα της καθημερινότητας του ασθενούς.